Περιοδοντολογία

Περιοδοντολογία

Περιοδοντολογία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα, το περιοδόντιο και το φατνιακό οστό. Οι συχνότερες παθήσεις είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα η οποία μπορεί να θέσει  σε κίνδυνο τη διατήρηση των δοντιών . Κυριότερη  αιτία των παθήσεων αυτών είναι η συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι και οι δύο μικροβιακές φλεγμονές που προσβάλλουν τα ούλα και το οστό που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Στην περίπτωση που η φλεγμονή έχει περιοριστεί στα ούλα αποκαλείται ουλίτιδα, ενώ όταν η φλεγμονή προχωρήσει πιο βαθιά στους περιοδοντικούς ιστούς και το οστό, τότε αναφερόμαστε σε περιοδοντίτιδα.

Η ουλίτιδα μπορεί να υπάρχει χωρίς να δίνει συμπτώματα, κυρίως σε αρχικό στάδιο, για αυτό και κρίνεται απολύτως απαραίτητη η τακτική κλινική εξέταση από οδοντίατρο για τον απαραίτητο καθαρισμό και προληπτικό επανέλεγχο.Η θεραπεία της ουλίτιδας απαιτεί από τον ασθενή προγραμματισμό, συνέπεια, καλή στοματική υγιεινή με σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντιο βουρτσάκι και στοματικό διάλυμα και καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Ο καθαρισμός δοντιών είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η οδοντική μικροβιακή πλάκα καθώς και η τρυγία (πέτρα) από τα δόντια με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων (συσκευή υπερήχων και σοδοβολή).Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία, μιας και είναι ανώδυνη διαδικασία και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη.Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 έως 12 μήνες προκειμένου να εξασφαλίζεται η υγεία των ούλων και των περιοδοντικών ιστών.

Η περιοδοντική νόσος εκδηλώνεται με διογκωμένα κοκκινωπά ούλα με αίσθημα φαγούρας, που συνήθως ματώνουν κατά το βούρτσισμα ενώ το στόμα εμφανίζει έντονη κακοσμία. Εάν η νόσος δε θεραπευτεί τα δόντια αποκτούν κινητικότητα και τέλος πέφτουν.

Για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας ο ασθενής ακολουθεί στο σπίτι το ίδιο πρωτόκολλο με αυτό της θεραπείας της ουλίτιδας ενώ ο οδοντίατρος προχωρά σε βαθύ καθαρισμό (απόξεση), κατά τον οποίο απομακρύνει τη φλεγμονή, τη μικροβιακή πλάκα και την πέτρα από τη ρίζα και το οστό. Ο βαθύς καθαρισμός πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου απομακρυνθεί η νόσος.

Επικοινωνήστε μαζί μας


    * H ηλεκτρονική αίτηση κράτησης δεν εγγυάται την άμεση κράτηση του ραντεβού σας, καθώς αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα του ιατρού. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και το προσωπικό μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

    * Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.