Οδοντική προσθετική

Οδοντική προσθετική

Είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση του στόματος του ασθενή σε περιπτώσεις που έχουν χαθεί τμήματα δοντιών, ολόκληρα δόντια ή και όλα τα δόντια. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση τεχνητά κατασκευάσμένων δοντιών στην θέση αυτών που λείπουν ή έχουν υποστεί εκτεταμένη καταστροφή από τερηδόνα ή σπάσιμο.Περιλαμβάνει την ακίνητη προσθετική (στεφάνες, γέφυρες, επένθετα, όψεις κ.α.), την κινητή προσθετική (ολικές, μερικές ή επένθετες οδοντοστοιχίες) και την επιεμφυτευματική προσθετική (στεφάνες, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων).

Επίσης ασχολείται με τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων των αρθρώσεων και των μυών του στόματος.

Στόχος της προσθετικής είναι η αποκατάσταση του στόματος του ασθενή λειτουργικά (μάσηση, ομιλία, εξάλειψη πόνου) και αισθητικά .

Γέφυρες

Για πολλά  χρόνια, ως την ανάπτυξη της εμφυτευματολογίας, οι οδοντικές γέφυρες αποτελούσαν την κύρια τεχνική αποκατάστασης δοντιών που είχαν χαθεί.

Οι οδοντικές γέφυρες «καλύπτουν» το κενό που σχηματίζεται στο στόμα από την απώλεια ενός ή περισσότερων μόνιμων φυσικών δοντιών που έχουν είτε χαθεί. Αποτελούν σταθερές προσθετικές αποκαταστάσεις, οι οποίες αποτελούνται από ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια (γεφύρωμα), τα οποία στηρίζονται σε δύο στεφάνες που τοποθετούνται εκατέρωθεν του κενού χώρου, στα παρακείμενα δόντια που λειτουργούν σαν στηρίγματα. Για να συμβεί αυτό, τα δόντια αυτά που χρησιμεύουν σαν στηρίγματα τροχίζονται, κάτι που αποφεύγεται στην τεχνική της αποκατάστασης με εμφυτεύματα.

Επένθετα

Με τον όρο επένθετα εννοούμε αποκαταστάσεις που γίνονται σε μεγάλες κοιλότητες δοντιών, όπου δεν έχει μείνει πολύ οδοντική ουσία. Κατασκευάζονται σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο με υλικό υψηλής αντοχής και αισθητικής (πορσελάνη ή σύνθετη ρητίνη) .

Η αντοχή τους στον χρόνο και η αντίστασή τους στην αποτριβή, τα καθιστούν ιδανική λύση συντηρητικής αποκατάστασης, παρότι το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός σφραγίσματος. Τα επένθετα αποτελούν μία πολύ αισθητική  λύση αντικατάστασης δοντιών, εξαιτίας της εξαιρετικής λεπτομέρειας που προσφέρουν τόσο μορφολογικά όσο και ανατομικά.Για την αποκατάσταση χρειάζονται δύο ραντεβού. Στο πρώτο, λαμβάνεται αποτύπωμα της περιοχής ενώ ο ασθενής αποχωρεί με μία πρόχειρη αποκατάσταση  που θα τον βοηθήσει στη λειτουργικότητα του στόματος μέχρι την τοποθέτησητης  τελικής αποκατάστασης. Το αποτύπωμα αποστέλλεται σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο όπου κατασκευάζεται το επένθετο σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Στο δεύτερο ραντεβού γίνεται η συγκόλληση του επένθετου.

Οδοντοστοιχίες

Πρόκειται για αφαιρούμενες προσθετικές αποκαταστάσεις που αποτελούνται από μία βάση ακρυλική σε ροζ χρώμα για να προσομοιάζει με ούλα, πάνω στην οποία είναι στηριγμένα τεχνητά δόντια από ακρυλική ρητίνη. Οι οδοντοστοιχίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν λείπουν όλα τα δόντια (ολικές οδοντοστοιχίες)ή όταν λείπει μικρότερος αριθμός δοντιών (μερικές οδοντοστοιχίες). Οι μερικές οδοντοστοιχίες διαθέτουν ενσωματωμένο μεταλλικό σκελετό, ώστε να έχουν αντοχή  και στηρίζονται στα ούλα καθώς και στα διπλανά δόντια με συνδέσμους ή άγκιστρα.

Case Studies

 • Before-Δείγμα 1
  After-Δείγμα 1
  ΠΡΙΝ Δείγμα 1 ΜΕΤΑ
 • Before-Δείγμα 2
  After-Δείγμα 2
  ΠΡΙΝ Δείγμα 2 ΜΕΤΑ
 • Before-Δείγμα 3
  After-Δείγμα 3
  ΠΡΙΝ Δείγμα 3 ΜΕΤΑ
 • Before-Δείγμα 4
  After-Δείγμα 4
  ΠΡΙΝ Δείγμα 4 ΜΕΤΑ

Βίντεο

Επικοινωνήστε μαζί μας


  * H ηλεκτρονική αίτηση κράτησης δεν εγγυάται την άμεση κράτηση του ραντεβού σας, καθώς αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα του ιατρού. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και το προσωπικό μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

  * Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.